Najciekawsze sposoby na dekorację tortu piętrowego

Torty podawane na różnego rodzaju przyjęciach są często prawdziwymi dziełami sztuki. Pracownie cukiernicze potrafią wyczarować piętrowe desery, które za sprawą nietuzinkowych dekoracji, na długo zostają w pamięci biesiadników. Niektórzy decydują się jednak na przygotowanie takiego ciasta samodzielnie. Własnoręczne wykonanie tortu to bowiem ogrom satysfakcji. Istnieją też sprawdzone sposoby na zachwycenie gości dekoracjami jak z cukierni, które przy odrobinie fantazji można wykonać w domowym zaciszu.

Naked cake – cukierniczy trend, który nie wymaga profesjonalnych umiejętności i narzędzi

W ostatnich latach bardzo modne stały się torty, które przez brak posiadania zewnętrznej warstwy kremu, dumnie prezentują swoje wnętrze, czyli blaty biszkoptu przełożone nadzieniem. Ciasto przygotowane w taki sposób ma naturalną, rustykalną i romantyczną nutę. Dobrze sprawdza się zatem jako tort weselny lub rocznicowy. Wspaniale pasuje do przyjęć na świeżym powietrzu.

Aby tort „naked cake” dobrze się prezentował, należy zadbać o równe, poprawnie wypieczone blaty biszkoptu i w estetyczny sposób przełożyć je nadzieniem. Do środka ciasta warto wybrać krem na bazie ganaszu lub masła, nie zaś bitej śmietany, aby uzyskać większy poziom stabilności. Szczególnie jeśli deser ma być wysoki lub piętrowy. Do takiego wykończenia (a właściwie braku wykończenia) tortu pasują dekoracje ze świeżych kwiatów i owoców.

Krem maślany, na bazie bitej śmietany a może bezy szwajcarskiej?

Jeśli stylistyka nagich tortów nie do końca przemawia do gospodarzy przyjęcia, można zdecydować się na deser pięknie ozdobiony kremem. Jednolicie otynkowane torty są świetną bazą do pięknych dekoracji tematycznych. Posiadając ciasto równo pokryte gładką taflą kremu w odpowiednim kolorze, można umieścić na nim dowolne dekoracje, od drobnych słodyczy, przez kwiaty aż po kompozycje z owoców. Figurki, toppery lub zadrukowane zdjęciami opłatki. Dripy z czekolady, jadalny brokat czy… jeszcze więcej kremu, wyciśniętego w fantazyjne wzory, przy pomocy rękawa cukierniczego i tylek o odpowiednich kształtach.

Tynkowanie tortu wymaga jednak pewnej wprawy, odpowiednich narzędzi i zwartego kremu. Tort z bitą śmietaną może okazać się zbyt niestabilny, natomiast kremy na bazie bezy szwajcarskiej lub ganache dużo łatwiej równomiernie pokryć odpowiednią warstwą.

Masa cukrowa

Z pomocą masy cukrowej również można stworzyć niebanalną dekorację. Szczególnie jeśli jej wierzch wzbogacą różnego rodzaju pięknie wykonane figurki. Tort z masy cukrowej to idealna propozycja na przyjęcia urodzinowe dla dzieci. Maluchy często życzą sobie spędzić ten dzień w towarzystwie ulubionych postaci z bajek, które dzięki masie cukrowej mogą zagościć również na torcie. Technika pokrywania ciasta tą plastyczną masą jest stosunkowo prosta. Największe wyzwanie stanowi zwykle jej równe rozwałkowanie. Przydatna okazuje się zwykle prasa spożywcza, zwana często „maszynką do makaronu”.