Olej sojowy paszowy – dlaczego jest stosowany?
Olej sojowy wpływa na poprawę natłuszczenia paszy. Zwiększa się przez to jej wartość energetyczna, jak i walory smakowe. Produkt jest przez to chętniej spożywany przez zwierzęta, które ponadto szybciej przybierają na wadze jedząc jednocześnie mniej.
Olej sojowy paszowy – co warto o nim wiedzieć?
Olej sojowy paszowy może być zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. W pierwszym wariancie jest uzyskiwany poprzez ekstrakcję nasion oleistych. Hodowcy bardzo chętnie wybierają ten produkt w celu uzyskania lepszych efektów z odżywiania zwierząt. Można dodać go do każdej paszy.
Natłuszczanie pasz jest podstawowym zabiegiem stosowanym przez hodowców w celu osiągnięcia zauważalnych korzyści. Przede wszystkim olej zwiększa zawartość energetyczną pokarmu i jest źródłem skondensowanej energii. Przyrost masy zwierząt będzie widoczny gołym okiem już w krótkim czasie od rozpoczęcia karmienia.
Hodowca inwestując w olej sojowy paszowy może wyraźnie zaoszczędzić, jednocześnie zwiększając produkcję w swoich zakładach. Zwierzęta nim karmione będą szybciej gotowe do sprzedaży.
Jakie korzyści przynosi olej sojowy paszowy w hodowli?
Każdy hodowca podkreśli dużą wagę oleju sojowego paszowego, jaki odgrywa on w hodowli. Przede wszystkim pomaga uzyskać szybszy i większy przyrost masy ciała zwierząt, przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia mieszanki. Olej wpływa na kondensację paszy, która staje się smaczniejsza i mniej pyląca.
Po paszę z olejem sojowym zwierzęta sięgają znacznie chętniej. Jest ona smaczniejsza, a jej wartość energetyczna znacznie wyższa.
Olej sojowy paszowy stosowany jest w żywieniu świń oraz drobiu
Olej sojowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe niesyntezowane w organizmie, dlatego pomaga modyfikować ten element w organizmie drobiu oraz świń, co przyczynia się do ich szybszego wzrostu. Są przez to gotowe do sprzedaży w krótszym czasie.
Drób oraz świnie spożywające paszę z olejem sojowym dostarczają znacznie smaczniejsze mięso, a jego wartość energetyczną także jest godna podziwu. Podobny efekt uzyskiwany jest w przypadku jajek. Klienci zauważą na pewno różnicę w smaku mięsa oraz jaj od hodowców stosujących olej sojowy paszowy.
Trzeba podkreślić, że brak natłuszczania pasz ma negatywny wpływ na rozwój zwierząt, dlatego obowiązkiem każdego hodowcy jest inwestowanie w wysokiej jakości olej sojowy. Zaspokaja on potrzeby energetyczne zwierząt, pomaga rozwijać narządy rodne oraz niweluje ryzyko wystąpienia zmian skórnych.
Pasze z olejem sojowym powinny jeść przede wszystkim małe prosięta oraz karmiące maciory, a dzięki temu hodowca uzyska znacznie lepsze efekty produkcyjne.
Olej sojowy paszowy przynosi wyłącznie pozytywne skutki
Dodając olej sojowy do pasz, hodowca jest w stanie zwiększyć laktację oraz prośność zwierząt. Gwarantowany jest również prawidłowy rozwój podopiecznych. Istotne jest jedynie, aby inwestować wyłącznie w wysokiej jakości olej sojowy, ponieważ tylko dzięki niemu uda się uzyskać wysoką jakość mięsa, słoniny oraz jaj.